14-Jan-2019 door Livia

In 2018 bracht Natalia Caycedo twee boeken uit: "Science et sophrologie. Fondements théoriques de la sophrologie" en "Alfonso Caycedo. Le parcours hors du commun du créateur de la Sophrologie"

Natalia Caycedo is psychiater (Universiteit van Barcelona), houder van universitaire graden in neurofysiologie (Faculteit Geneeskunde Pitié-Salpêtrière, Universiteit Paris VI) en neuropsychologie (Universiteit van Caen, Normandië - UNICAEN), voorzitter van de International Academy Sofrocay én dochter van Alfonso Caycedo, de grondlegger van de sofrologie.

De twee boeken hebben een grote relevantie voor de verdere bekendheid van sofrologie binnen de wetenschappelijke wereld.

Het eerste boekje: "Wetenschap en sofrologie. Theoretische grondslagen van de sofrologie" werd gelanceerd tijdens de zomeruniversiteit in juli 2018.

Deze eerste uitgave -in een reeks van verschillende wetenschappelijke uitgaven die nog zullen volgen- beantwoordt twee essentiële vragen: is sofrologie een wetenschap? En als het een wetenschap is, wat voor soort wetenschap is het dan?

Het doel van dit boek is om de wetenschappelijke aard van sofrologie vast te stellen. Dit onderzoek is in eerste instantie gebasseerd op de meest directe en betrouwbare bibliografische bronnen, zoals Dr. Caycedo's definities van sofrologie, die corresponderen met verschillende historische momenten en opeenvolgende stadia van het creatieproces van de Caycedo-methode.

In een tweede stap worden de belangrijkste regels opgesomd waarop de huidige wetenschappen zijn gebaseerd om aan "kennis" de kwalificatie van "wetenschap" toe te schrijven. Het is in het licht van deze criteria van vereisten dat werd aangtoond hoe sofrologie aan al deze voorwaarden voldoet. Het stelt ons dus in staat om te zeggen dat sofrologie een wetenschap is.

Dit boek eindigt met een bibliografie samengesteld uit proefschriften en publicaties over sofrologie gepubliceerd in tijdschriften met internationale verspreiding.

Het tweede boek werd voorgesteld in Parijs op 24 november 2018

In dit boek "Alfonso Caycedo, de buitengewone reis van de maker van sofrologie" volgen we het pad van Alfonso Caycedo (1932 - 2017). De jonge psychiater die al heel vroeg gepassioneerd was voor de studie van het bewustzijn. Toen hij op zoek ging naar technieken die de toestand van zijn patiënten zouden kunnen verbeteren, kon hij zich niet voorstellen dat dit onderzoek de vorm zou aannemen van een echt avontuur waaraan hij zijn leven zou wijden! Geleid door zijn intuïtie, zijn wetenschappelijke strengheid en harde werken werd hij een echte pionier voor het Westen in de verkenning van het bewustzijn.

Een groot aantal boeken is al geschreven over sofrologie. Vooral in het Franse taalgebied. Maar de geschiedenis en context van zijn creatie worden meestal kort en onvolledig weergegeven. Daar wou Natalia Caycedo verandering in brengen. Als medewerker van haar vader gedurende vele jaren en een bevoorrechte getuige van zijn werk maakte ze met dit boek een uniek document over zijn onderzoek. Dr. Natalia Caycedo was de meest geschikte persoon om deze unieke route te beschrijven.

Hierbij een filmpje van de voorstelling van het boek in Parijs.


In volgend gesprek vertelt Natalia waarom ze dit boek geschreven heeft, hoe ze sofrologie in de praktijk ervaren heeft binnen haar gezinscontext met haar vader, ontwikkelaar van de methode én wat haar aanpak was om het boek te schrijven. De moeite om te bekijken ook al is het in het Frans. Het filmpje bevat ook unieke historische beelden van professor Alfonso Caycedo. Veel plezier!


Is uw interesse gewekt in sofrologie en deze boeken. De boeken zijn te koop via de webshop van Sofrocay. Voor meer info klik hier.