13-Jan-2017 door Jeroen en Livia

Bij de aanvang van het nieuwe jaar en om de winter even te vergeten … Een winter die zich vandaag even toonde maar nog helemaal moet losbarsten … Even een flashback naar de zomer!

De jaarlijkse zomeruniversiteit werd dit jaar gehouden in Seva in de buurt van Vic, in het prachtige Catalaanse achterland met spectaculaire vergezichten. Ze ging door van 7 tot 10 juli en er waren bijna 150 sofrologen aanwezig.

Zoals het reeds enkele jaren de gewoonte is, werden we met behulp van de sofro-bus keurig van de luchthaven van Barcelona naar het hotel gevoerd. Deze nieuwe locatie was een aangename verassing. De reistijd van de luchthaven van Barcelona naar het hotel werd hierdoor een stuk korter, het hotel en het auditorium waren piekfijn in orde, het eten was divers en gezond…

Er stond heel wat op het programma.

  • Theoretische lezingen werden afgewisseld met nieuwe sofro-oefeningen die extra aan het de pakket VES (Valeurs, Etudes & Sophrologie - Waarden, Studeren en Sofrologie) werden toegevoegd. Het pakket werd aangevuld met een module gericht naar ouders. Ook werd een vernieuwde uitgave van het pakket Welzijn & Sofrologie gepresenteerd in fiche-vorm. Dit maakt het pakket nog gebruiksvriendelijker.

  • De hoofdbrok van deze zomeruniversiteit was Axiologie en Sofro-pedagogie gepresenteerd door Dr. Natalia Caycedo. De noodzaak en het belang van Waarden ten opzichte van de maatschappelijke uitdagingen werd in het licht gezet. Waarden leren onderkennen, ze versterken en ze toepassen in ons leven van elke dag. De praktijk bij de theoretische onderbouwing waren vernieuwde specifieke protocollen voor de ‘fronische wandelingen’ van de 3e cyclus.

  • Er was ook een duo-presentatie met Dr. Natalia Caycedo en Bernard Barel - klinisch psycholoog en directeur van de Academie van Caycediaanse Sofrologie van Parijs - over de kwaliteiten van een goede sofroloog betreffende de alliantie tussen sofroloog en cliënt, sofro-anamnese en de sofro-analyse na een oefening.

  • Verder was er een presentatie over timemanagement. Een boeiende en nuttige lezing over een beter beheer van onze tijd ter bevordering van meer gemoedsrust en doeltreffendheid. Dit onderdeel werd verzorgd door Claude Daguerre, kaderlid in de gezondheidszorg en directeur van de school van Toulouse.

Doorheen de 4-daagse werden er na de oefeningen gerichte vragen gesteld omtrent de behandelde themata. De deelnemers werden uitgenodigd om daarover individueel en daarna in groepjes te reflecteren. Deze gehanteerde methodiek bracht een extra verdieping met zich mee en stimuleerde krachtig de onderlinge uitwisselingen tussen collega’s uit andere landen.

Naar jaarlijkse traditie werden ook enkele sofrologen die zich het voorbije jaar uitzonderlijk hebben ingezet in de bloemetjes gezet.

Bekijk onderstaand filmpje om je onder te dompelen in de sfeer van de voorbije zomeruniv.


Tot volgend jaar?