14-Jan-2019 door Livia, Jeroen, Jos

Elk jaar blikken we graag even achterom om te kijken wat voor moois het voorbije jaar bracht. Gebeurtenissen waar we met een goed gevoel aan terugdenken en die leuk zijn om in onze herinneringen te bewaren. Ze vermelden in deze blog zijn daar een handige tool voor.

We denken graag terug op de zomeruniversiteit van begin juli, georganiseerd door Sofrocay: de Internationale Academie, altijd tot in de puntjes georganiseerd en méér dan de moeite om er eens bij te zijn.

Verder brengen we de lancering van "sofro-september" nog eens onder de aandacht. Als toemaatjes hebben we enkele korte filmpjes gemaakt met impressies van onze aanwezigheid met sofrologie op de "Inspiration Academy" van de Ladies Circle in Leuven én van het eerste fantastische sofrologie-weekend onder sofrologen.

Zomeruniversiteit 5-8 juli Costa Brava, Feliu De Guixols

Jeroen De Bouvrie was als voorzitter van onze vereniging aanwezig op de zomeruniversiteit en maakte volgend verslag:

Begin juli ging de jaarlijkse zomeruniversiteit opnieuw door. Ditmaal niet in Andorra, maar aan de Spaanse Costa Brava. Zelf heb ik enorm genoten van de fijne locatie, vriendelijke (en redelijk ‘chill’ werksfeer) personeel, lekkere eten én het mooie weer. Tel daar nog bij dat de reistijd met de sofro-bus een stuk korter was dan naar Andorra... Maar vooral was het weer super leuk om in contact te komen met collega’s uit verschillende landen én werkzaam in diverse domeinen. Toch wel grappig om te merken dat geografie ergens een rol blijft spelen: er waren fijne contacten met de aanwezige Belgische scholen en Noord-Frankrijk. Op de een of andere manier moeten we toch creatief naar manieren blijven zoeken om onze moedertaal te overstijgen en bepaalde acties samen op te zetten... Van donderdagavond tot zondagmiddag verdiepte ik me met 150 andere sofrologen in de wetenschappelijke en filosofische basis van de Sofrologie.

Natalia Caycedo baseerde zich hiervoor op haar recente publicatie ‘Science et Sophrologie’. Onze Zwitserse collega Christiane Oppikoffer lichtte de fenomenologische basis van de Sofrologie toe. Hoewel dat onderdeel (voor mij) inhoudelijk soms moeilijk te volgen was, werd ik geraakt door de zachte stem en respectvolle houding van deze filosofe.

Ook werd een nieuw concept uitgeprobeerd: na sommige sessies deelden we onze fenodescripties in groepjes van een 10-tal deelnemers, onder begeleiding van vooraf aangeduide sofrologen (meestal directeuren van scholen). Dit smaakte zeker naar meer. Ik vond het heel leerrijk (en in het begin best wel een beetje spannend) om kennis te maken met de verschillende stijlen van de begeleiders. Hoewel ik -dit jaar- de enige Nederlandstalige was, heb ik mijn fenodescriptie in het Nederlands gedaan. Op dat moment werd mijn groepje begeleid door collega Yoann Berteotti (directie school Nice) en die is daar prachtig mee omgegaan. Hij hanteert een heel eigen stijl, die ik best kon waarderen.

Zoals steeds:als het leuk is, vliegt de tijd. Voor ik het wist was het dus terug tijd om met de sofro-bus naar Barcelona af te rijden.

Sofro-september

Met het nieuwe initiatief SOFRO-SEPTEMBER willen wij, op jaarlijkse basis, Sofrologie in Vlaanderen op verschillende locaties op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengen.

Een unieke kans om sofrologie te leren kennen en eens een oefening mee te maken en in de beleving te duiken!
Hou onze site zeker in de gaten voor volgende editie, of neem contact met een sofroloog in je buurt.

Sofro-weekend, 5-7 oktober

Tijdens de algemene vergadering van onze vereniging VCS werd op 24 februari het idee gelanceerd om in oktober op sofro-weekend te gaan onder sofrologen. Dit om gezellig samen te zijn, op een informele manier verstilling op te zoeken en ons te verdiepen in onze geliefde methode, samen te oefenen, lekker te koken en te eten, te wandelen ... onze zintuigen open te zetten. Voor het weekend huurden we gite Inzicht, gelegen op het domein en in het prachtige park van de Heerlijckyt van Elsmeren, te Geetbets.

Sofroloog Jos Wouters schreef volgende reflectie over het weekend: Het weekend in Geetbets kan ik toevoegen aan mijn kast van mooie herinneringen: een zeer unieke verblijflocatie, een prachtige natuurplek, zeker met zo’n mooi herfstweer. Een aangename vorm van samenleven met afwisseling tussen samen eten, wandelen, sofrologie ervaren, de vrijheid om me af en toe, te verbinden met de natuurelementen en deugddoende ontmoetingen met nieuwe mensen.

Volgende waarden werden tijdens dit samenzijn in mij gevoed: ont-moet-ing, vrijheid, speelsheid, verbinding met natuur, spontaneïteit, welzijn, humor, uitwisseling, vernieuwing, eenvoud, ontspanning, schoonheid.

Bedankt aan Livia en Frank en al de mede-reizigers tijdens dit weekend.

Inspiration Academy - Ladies Circle Leuven, 17 november

In november 2018 bestond Ladies Circle Leuven 50 jaar en dat werd gevierd!
17 november stond in het teken van de Ladies Circle "Inspiration Academy" waarbij er erg interessante lezingen en workshops werden gegeven.
Mind & Balance, de balans tussen werk en ontspanning in het leven, evenwicht met onze kinderen, opvoeding, gezin en carrière, gezondheid, sport … Al deze onderwerpen kwamen aan bod. Het goede doel dat met de fundraising van de dag werd gesteund, was het vernieuwde kinderziekenhuis van UZ Gasthuisberg Leuven. Er werd een mooi bedrag ingezameld.

Het was een inspirerende dag met een grote opkomst en vooraanstaande sprekers.
Prof. Dr. Koen Kas sprak over "nooit meer ziek zijn en aanbevelingen om daar te geraken".
Slaapexperte Annelies Smolders bracht:"start tot sleep". Prof. Dr. Elke Van Hoof vertelde "over hoe stress de grootste opportuniteit kan worden".
En de lezing van Prof. Dr. Peter Adriaenssens titelde: "Verbolgen Verbonden- Opgroeien in een complexe wereld”

Extra info over de lezingen kan je hier vinden.

In de namiddag stonden er workshops op het programma. Tijdens de workshop "Organize your life –Dream Plan Fly" begeleidde Mieke Verbanck, sofrologe in opleiding, enkele oefeningen uit de sofrologie. Er werd goed meegedaan en enthousiast gereageerd. Een korte impressie van deze dag waarin we inzoomen op het sofrologie-gedeelte