03-Nov-2020 door Livia

Op 1 november 2020 ging radio Klara een hele dag lang in slow motion met stille muziek van gregoriaans tot neoklassieke pianostukjes. "In Stilte" was het thema doorheen de verschillende programma met sprekers en experts in verschillende disciplines. Er is nog nooit zoveel over stilte en verstilling geschreven, er hangt iets in de lucht. Zeker in corona-tijd wanneer iedereen op zichzelf moet terugplooien. Alsof stilte opnieuw ontdekt wordt.

Tussen 10 en 12u sprak Pat Donnez met Steven Laureys, neuroloog en schrijver van "Het no-nonsens meditatie boek" en Virginie Platteau, cultuurjournalist en stiltezoeker.

Het waren erg boeiende gesprekken die je kan herbeluisteren. Beide gasten spraken over sofrologie als mogelijke methode op de weg naar verstilling, rust en harmonie.

Via deze link kan het het gesprek van dr Steven Laureys herbeluisteren. De afsluitende quote in dit gesprek van neuroloog Laureys was: "De stilte die er echt toe doet, is de stilte in je hoofd. Gun jezelf wat stilte in je hoofd."

Hij spreekt onder sofrologie tussen minuut 34:40 en 35:10.

Als je geen tijd hebt om het gehele gesprek te luisteren kan je in onderstaand fragment uit het gesprek horen wat Dr. Steven Laureys zegt over sofrologie.

Klik hier om het het gesprek met Virginie Platteau te herbeluisteren. Virginie werkt als cultuurjournaliste en is al jaren gefascineerd door de kracht van stilte. Ze is actief bij Waerbeke vzw. Waerbeke is een stiltebeweging die tracht de verbindende en verdiepende waarde van stilte onder de aandacht te brengen. Ook zij spreekt over sofrologie. Luister zeker even vanaf minuut 42:20.

In het verleden (2016) kwam 'stilte en sofrologie' ook al een aan bod in het Klara-programma Walden. Chantal De Waele kwam toen in oktober naar aanleiding van 'de dag van stilte' op bezoek in het Stiltehuis van KULeuven waar net een workshop "Welzijn & Sofrologie" werd gegeven door Livia Verlinden. Deze reportage kan je hier herbeluisteren.