03-May-2016 door Lia

Ook dit jaar werd Levensloop georganiseerd op het Militair kwartier Cdt de Hemptinne te Heverlee - Leuven. Deze 24-uren sponsorloop werd georganiseerd in het weekend van 23 en 24 april 2016. Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. Het gemeenschapsleven van een stad of gemeente komt gedurende 24u samen om:

  • mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten, te vieren en in de bloemetjes te zetten;
  • mensen te herinneren die aan kanker overleden zijn;
  • als gemeenschap op te staan en samen de strijd op te nemen tegen kanker.

Teams lossen elkaar 24 uur lang af, tijdens een estafette rond een parcours. Hiervoor laten ze zich sponsoren. Er staat telkens minstens 1 persoon van het team op de piste. Levensloop is geen competitie! Het is wel een bijeenkomst van heel het verenigingsleven van een stad of gemeente. Het weekend van 23-24 april was Leuven aan de beurt om letterlijk zijn beste beentje voor te zetten. De 24 uur symboliseren het voortdurend gevecht van patiënten en hun naasten tegen de ziekte. Voor meer info: zie Levensloop.

Het doel van Levensloop is om fondsen te werven ten voordele van de strijd tegen kanker. Het geld gaat integraal naar de missie van de Stichting tegen Kanker:

  • het wetenschappelijk kankeronderzoek financieel steunen;
  • een gezonde levensstijl en preventieboodschappen promoten;
  • sociale hulp bieden aan de mensen getroffen door kanker en hun naasten;
  • het mobiliseren van alle beschikbare middelen en diensten ten voordele van de strijd tegen kanker.

Levensloop Leuven nodigde mij ook dit jaar als “vechter” opnieuw uit. Met die uitnodiging wou ik echter iets gaan doen, niet zomaar aanwezig zijn. Mijn voorstel aan het organiserend comité om ook Sofrologie op te nemen in het programma van de "Vechterstent" werd positief beantwoord. Er werd mij ruimte in de Vechterstent toegewezen. Sofrologie had me immers sterk door mijn genezingsproces van borstkanker gebracht … En ik wilde dat uitdragen … Hiermee wil ik sofrologie de extra aandacht geven die het volgens mij verdient. Leuvense sofrologen Livia Verlinden en Ingrid Van Camp waren enthousiast om met mij samen te werken. We ontwikkelden de flyer “Welzijn & Sofrologie. Een ander licht op kanker vanuit de sofrologie”. Deze werd, samen met de algemene folder van de Vereniging van Caycediaanse Sofrologen (VCS) in de goodie bags meegegeven die al de aanwezige (ex-)kankerpatiënten / “Vechters” gratis ontvingen.

De bedrijvigheid in de tent en de voor de lopers opzwepende muziek lieten evenwel in de tent geen sessies sofrologie toe. Maar het infostandje in de grote tent leidde tot interessante ontmoetingen! Levensloop Aalst kwam onder andere met een delegatie langs en namen geïnteresseerd enkele flyers mee. Verschillende lotgenotengroepen voor mensen met en na kanker kwamen ook hun licht opsteken.

Ondanks de koude buitentemperaturen was het een weekend met warme ontmoetingen, een luisterend oor, een gevoel van positiviteit en hoop.

Er werd in Leuven 186 661 euro ingezameld. Er liepen 59 teams mee in totaal goed voor 2913 deelnemers. Er waren ook 196 vechters aanwezig. Hartelijk dank aan iedereen voor zijn inzet en enthousiasme … Levensloop Leuven was een groot succes!

Onderstaande getuigenis van mij werd op de flyer geplaast:

In 2011 werd bij mij maligne borstkanker vastgesteld. De wereld stond toen ook bij mij even stil. Dit gevoel was van korte duur. Sofrologie bracht mij sterk door het genezingsproces. Ik stelde mij bewust open voor de onderzoeken, de behandelingen, de communicatie, de vermoeidheid tijdens het traject. Sofrologen begeleidden mij met diverse sofrologische oefeningen. Ook thuis deed ik in mijn eentje oefeningen die mij sterk in de wereld deden staan. Ik voelde nieuwe energie. Een gevoel van kracht groeide. Dat proces zijn nu herinneringen, een beleving die je lichaam blijft voelen maar in een lichaam dat kracht uitstraalt. (Lia De Wilde)