15-Oct-2016 door Pascale

“Ontmoeting met een positief publiek”

Reeds 22 jaar organiseert Kübler Ross Vlaanderen, een organisatie die zich inzet voor mensen die met een verlieservaring worden geconfronteerd, een symposium rond het thema verlies, afscheid en rouw.

In de voormiddag bracht Krista Bracke (Radio1-stem) haar verhaal over ‘leven met beperkingen’, gebaseerd op haar boek “Mijn leven op stelten”.

In de namiddag werd een waaier van verschillende workshops aangeboden. Sofrologie: “Bewustzijn van je emoties”, was een van de 12 mogelijk te volgen workshops.

Zoals vorig jaar sta ik om 14.00u klaar om de (10) deelneemsters te verwelkomen. Ik vertel mijn verhaal en hoe ik bij sofrologie ben gekomen en vraag aan iedereen om zich voor te stellen. Er zijn enkele mensen die van nabij stervenden begeleiden, iemand met een moeilijke thuissituatie, twee vrouwen die een zwaar ongeluk hebben doorgemaakt en nog steeds aan het herstellen zijn maar nog beperkingen voelen, twee Nederlandse dames die yoga beoefenen en uit interesse komen, een vaste waarde die al 20 jaar komt, iemand die angsten heeft, twee bestuursleden die uit nieuwsgierigheid komen en allemaal hebben ze nog nooit van sofrologie gehoord.

Dan gaan we van start met een korte inleiding over het bewustzijn en over de Stichter Alfonso Caycedo, de wetenschappelijke benadering en de trainingsmethode. Waar ik naartoe wil is de praktijk. Dus beginnen we met een zittende basistechniek. Iedereen doet mee, staat ervoor open en enkelen beschrijven nadien hun beleving. Diepe ontspanning, even in zichzelf gekeerd, toch nog spanningen gevoeld op de borstkas. Maar we gaan een stapje verder. Om de opgekropte spanningen (negatieve gevoelens ) weg te jagen en te ventileren, volgt een zittende basisontspanning en het ventileren van het negatieve op verschillende manieren, blazen, schudden, gooien, zuchten, alles is goed om de vuilbak leeg te maken. Pauzeren om nog dieper te ontspannen, dan komt de massage om de energie los te maken. Weer pauzeren om de fenomenen te laten opduiken en het effect te voelen.

Het resultaat gaat dieper, sommigen hebben er al echt deugd van gehad, verbazing dat zulke eenvoudige technieken zoveel effect hebben, zalige warmte, tintelingen. Geen negatieve ervaringen.

Tenslotte geef ik een rechtstaande basistechniek en wat dynamische oefeningen. We gaan zitten om het fysieke effect te beleven. Er volgt een iets langere pauze om alles te integreren. Ieder kiest nu een wens voor de toekomst, spreekt die zachtjes in zichzelf uit en herhaalt de woorden zodat ze blijven hangen. Ik wil meer tijd voor mezelf, ik geloof in mijn herstel en dergelijke. Dan activeren we de zintuigen en roepen mooie natuurbeelden op.

Pauze... “Naar een diepe ontspanning gaan om alles te beleven, tijd nemen, alles wat je voelt is welkom, het positieve vasthouden, relax … en dan iets laten opkomen uit je dagelijks leven, iets of iemand die je troost of kracht biedt. Versterk dit gevoel van geluk terwijl je rustig in- en uitademt. Relax, ontspannen voor een totale beleving en in volledige stilte genieten van het effect.”

Resultaat: Nog nooit zo ontspannen geweest. Niet alleen relaxatie , maar ook helder in het hoofd geworden, even de drukke voormiddag vergeten en helemaal rustig geworden.

Ik geniet samen met de groep die getransformeerd is tot een harmonieus geheel. Er heerst een heel kalme sfeer. Ideaal om nog even na te praten, ook nog enkele boeken te verkopen en dan huiswaarts te keren.