Veel gestelde vragen
Sofrologie is een efficiënte vorm van zelfzorg en een preventieve aanpak voor behoud van welzijn.
Hypnose: je sofroloog doet geen suggesties, maar bevordert daarentegen jouw autonomie en actieve participatie.
Autosuggestie: sofrologie ontwikkelt het ‘bewust zijn’. Je ziet het leven niet door een roze bril of je maakt jezelf niet wijs dat alles koek en ei is.
Een ‘magische’ methode: sofrologie vraagt een regelmatige en energieke inzet.
Massage : er is geen enkel fysiek contact tussen jou en je sofroloog.
Ja. Sofrologie op het werk verhoogt het energieniveau en de productiviteit van de medewerkers. Interpersoonlijke relaties verbeteren en conflicten worden gemakkelijker opgelost. Medewerkers passen zich sneller en beter aan, en leren hun tijd beter te managen. Bovendien verlaagt sofrologie het ziekteverzuim door stress.
Naar bedrijven bieden wij een specifiek programma voor stressbeheersing aan: Welzijn & Sofrologie. Het is een 8-weken programma met 8 praktische technieken voor een betere stressbeheersing thuis en op het werk. In deze cursus ontdek je de basisbegrippen en oefeningen van de sofrologie. De oefeningen hebben onder andere als doel het zelfinzicht te verbeteren, negatieve effecten van stress te beheersen en een positieve en serene levenshouding te bevorderen.
Bekijk onze flyer.
Bekijk onze folder met een opsomming van de 8 technieken.
Je sofroloog legt de verschillende oefeningen en technieken uit die aan bod komen. Begrijp je de oefeningen? Dan begint de sessie. Met enkele basisoefeningen bereik je eerst een fysieke en mentale ontspanning. Op dat bewust ontspannen niveau krijg je aangepaste oefeningen, bijvoorbeeld om je lichaamsbesef te versterken of bepaalde klachten te overwinnen. Daarna volgt een pauze of verdiepingsmoment. Je wordt je volledig bewust van de opgedane positieve ervaringen. Je beëindigt de sessie door je lichaam opnieuw actief te maken. Daarna beschrijf je je belevingen en bespreek je je ervaringen met je sofroloog.
Net zoals bij een individuele sessie leidt je sofroloog de groep. Hij geeft het tempo aan van de oefeningen en evaluaties. Bij een groepssessie is het niet nodig dat iedereen dezelfde klacht heeft. Je hoeft jouw ervaringen niet te delen in de groep, maar we raden het wel aan. Het is belangrijk dat je respect hebt voor de belevingen van de andere deelnemers. Je onderbreekt niemand en je luistert actief. Net zoals je sofroloog mag je de inhoud niet interpreteren.
Je sofroloog past de oefeningen gemakkelijk aan. Zijn focus ligt volledig op jouw doelstellingen en kennis.
Je groeit mee met de groep. Door elkaars belevingen te delen op het einde van de sessie word je je meer bewust van je eigen ervaringen.
De lengte van een individuele sessie varieert van 30 tot 60 minuten. Een groepssessie duurt 1 tot 2 uur.
Sofrologie biedt verschillende oefeningen aan. Ze zijn meestal gebaseerd op ademhaling, spanning en ontspanning van je lichaam en het oproepen van positieve gevoelens. Je sofroloog bespreekt ze altijd vooraf in een verkennend gesprek. De sessie start pas na jouw toestemming met de oefeningen. Je kan ook zelf sofro-oefeningen of thema’s aangeven.
Enkele voorbeelden van oefeningen:
- Wat neem je waar in het hier en nu, zonder oordelen of interpretaties?
- Maak een positieve voorstelling van wat je in de toekomst wilt realiseren.
- Versterk positieve herinneringen uit jouw verleden.
- Welke belangrijke waarden wil je in je leven meer integreren en beleven?
- Geef tijd en aandacht aan gevoelens en welzijn. Verminder opgebouwde spanningen. v
- Word je bewust van hoe vernuftig je lichaam voor je zorgt.
- Maak een positieve verbinding met anderen en met het leven in je.
- Volg bewust je ademhaling – verander de frequentie, de diepte en de plaats van je ademhaling.
- Luister naar je zintuigen: wat voel je, ruik je, zie je, hoor je, smaak je?
- Verplaats jezelf in gedachten naar een aangename plaats.
Voorbeelden van thema’s:
- stress verminderen v
- slaapkwaliteit verbeteren
- een project voorbereiden
- een verlies verwerken
- vmet pijnklachten leren omgaan
- de innerlijke leefwereld verkennen
- zelfzorg in het dagelijks leven integreren
Ja. De oefeningen verlopen via een bepaalde structuur. Heb je die aangeleerd? Dan pas je ze gemakkelijk bij jezelf toe. Het is jouw taak om thuis verder te oefenen. Luisteroefeningen zijn een goed hulpmiddel.
Doe minstens eenmaal per dag een sofrologische oefening. Die regelmaat is nodig om de veranderingen een plaats te geven en een nieuwe balans te vinden.
Oefen je regelmatig? Dan kun je de methode ook toepassen in je dagelijkse leven. Je past de technieken aan je eigen situatie aan. Zo leer je zelf je problemen oplossen en heb je na een tijd geen begeleiding meer nodig.
Je sofroloog past de houdingen en oefeningen aan je mogelijkheden aan. Zo voer je de oefeningen zittend, rechtstaand of liggend uit. Je rug is altijd recht zodat je lichaam heel duidelijk aanwezig is. In het begin lijkt het moeilijk, maar stilaan voelt het comfortabel aan en ben je helemaal bewust van je "lichamelijkheid". Je ogen zijn tijdens de oefeningen gesloten.
Je hebt geen speciale kledij nodig. Trek iets aan waarin je je gemakkelijk voelt.
Vitaliteit – ontspanning – interne vrede – fysiek en mentaal welzijn – verbeterde concentratie – helderheid – creativiteit – aanwezig in het hier en nu – positieve gedachten en emoties – harmonie – zelfvertrouwen.
De kostprijs schommelt heel sterk en hangt af van verschillende factoren, zoals vooropleiding, regio, terugbetaling RIZIV, statuut, duur van de sessie, in groep of individueel, enz. Je neemt best contact op met een sofroloog in je buurt.