Dit denken mensen over sofrologie
Van de sportwereld tot de sociale sector
Christel had last van slapeloosheid
“Enkele jaren geleden geraakte ik nog moeilijk in slaap als gevolg van problemen op mijn werk. Ik probeerde vitaminepreparaten, voedselsupplementen en uiteindelijk slaappillen. Niets hielp. Mijn huisdokter stuurde mij naar de slaapkliniek van het UZ Antwerpen. Daar verwees men mij door naar een sofroloog. Zij leerde me ontspannen, maar niet alleen dat. Ik leerde ook voor mezelf opkomen en hoe ik het best kon reageren in conflictsituaties. Ik kon de problemen op mijn werk oplossen door haar raadgevingen. Resultaat? Ik ben al een half jaar van mijn slapeloosheid verlost.”
Jan heeft CVS en fybromyalgie
“Ik heb geleerd om al mijn activiteiten te doseren. Zo ben ik halfweg de dag niet meer uitgeput. Door de oefeningen kan ik op tijd tot rust komen en mijn spieren laten recupereren. Ik ben vroeger veel te diep in mijn reserves gegaan en hou nu meer rekening met het feit dat mijn lichaam mij vertelt wanneer het genoeg is geweest en ik mag rusten.”
Marleen kon zich moeilijk concentreren
“Sofrologie was voor mij in het begin vooral een ontspanningsmethode. Nu is het meer een levenshouding en filosofie geworden die ik in mijn hele leven integreer. Ik volg gemiddeld twee tot drie keer een sessie per maand. Maar dat varieert naargelang mijn gevoel. De oefeningen kennen geen eindpunt. Ze blijven evolueren en zijn altijd even doeltreffend. Ik sta er nog altijd versteld van welke positieve invloed ze op mijn lichaam hebben.”
Karen wou de angst overwinnen op een podium
“Ik zit in mijn tweede studiejaar aan het muziekconservatorium. Tijdens een optreden blokkeerde mijn adem en verkrampten mijn spieren altijd. Daardoor verminderde mijn concentratie en dus ook mijn prestatie. Via sofrologie bereikte ik eerst een toestand van ontspanning, zonder dat er gepresteerd moest worden. Daarna kreeg ik oefeningen om mij mentaal sterker te maken. Zo leer ik mijn emoties helemaal de baas te kunnen. Ik heb tien sessies gevolgd vlak voor mijn examens. Resultaat? Ik mag overgaan naar het derde jaar!”
Griet volgde prenatale oefeningen bij haar sofroloog
“Ik werd doorverwezen door mijn gynaecoloog. Vroeger had ik veel ademhalingsproblemen. Door die negatieve ervaring had ik schrik om tijdens de bevalling de controle over mijn ademhaling te verliezen. Ik leerde stap voor stap om mijn aandacht op een positieve manier op mijn ademhaling te richten. Zo kon ik weer diep en vrij ademhalen. Dat was een enorme opluchting. Uiteindelijk is mijn bevalling zonder problemen verlopen.”
Jeroen had pijn aan zijn nek en schouders
“Ik was ook depressief en moest uiteindelijk ontslag nemen. Ik bekleedde een hoge functie met veel verantwoordelijkheid, maar weinig waardering. Naast psychotherapie en medicatie volgde ik enkele keren per week sofrologie om mijn agressie en frustraties te ontladen. Ik ondervond veel genot van de lichamelijke ontspanning. Vooral de oefeningen waarin ik alles leerde loslaten, deden mij deugd. Na een half jaar begin ik nu opnieuw 4/5de te werken. Het blijft wel noodzakelijk om regelmatig te oefenen. Daarom volg ik als ondersteuning nog een tijdlang de wekelijkse groepslessen. Hier kan ik ook mijn gevoelens delen met anderen.”
Agnes had chronische slaapproblemen
“Mijn arts stelde me drie jaar geleden voor om sofrologie te volgen. Ik was vijftien jaar en zag daar niet meteen het nut van in. Ik ontspanningsoefeningen? Ik was toch niet overspannen? Toch gaf ik het een kans. Ik vond het belangrijk dat sofrologie een wetenschappelijke methode is, en geen religie. Twee of drie maanden later ondervond ik de positieve gevolgen. Ik werd me meer bewust van mijn eigen lichaam, van mijn eigen ik. Hoe ik de dingen smaakte, rook, hoorde, zag, aanvoelde, … Zo leerde ik mijn eigen grenzen goed kennen en beter in de hand houden. Ik ben meer bezig met dingen die zich hier en nu afspelen. Daardoor voel ik me rustiger en ga ik met veel meer vertrouwen de toekomst tegemoet.”
Sofrologie is effectief bij iedereen - van jong to ouder.